De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie en de gevolgen voor de Nederland

Bron: BrocaMedia; Financieel – De wet DBA houdt menig ondernemer wakker. “Weer een vertragende maatregel.”

“PFAS, vleermuizen, het milieu, geluidsoverlast, milieubewegingen, bezwaren, bouweisen omgeving vergunningen, enz. enz. Het houdt niet op. Nederland komt steeds verder op slot te zitten en ondernemen is meer overleven geworden”, volgens Rob Mentink.


De invoering van de Wet Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) in 2016 markeerde een belangrijke verandering in hoe arbeidsrelaties tussen zelfstandigen en opdrachtgevers in Nederland worden geregeld.


De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) vervangt de VAR met als doel schijnzelfstandigheid tegen te gaan en de arbeidsmarkt eerlijker te maken. Hoewel de intenties nobel waren, heeft de VAR in de praktijk veel problemen opgeleverd, met name voor bedrijven en zelfstandigen in sectoren zoals de bouw.


Wat houdt de wet DBA in


De DBA verplicht opdrachtgevers en zelfstandigen om te bewijzen dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Dit gebeurt via modelovereenkomsten die door de Belastingdienst moet zijn goedgekeurd.


In theorie zouden deze overeenkomsten duidelijkheid bieden over de aard van de arbeidsrelatie. Echter, in de praktijk blijkt dit vaak een complex en tijdrovend proces te zijn, wat leidt tot onzekerheid bij opdrachtgevers en zzp'ers.


Impact op de bouwsector


De bouwsector, die sterk afhankelijk is van zelfstandigen voor de uitvoering van projecten, is bijzonder hard getroffen door de DBA. Veel opdrachtgevers zijn huiverig om zelfstandigen in te huren uit angst voor naheffingen of boetes van de Belastingdienst.


Hierdoor worden projecten vertraagd of worden vacatures niet ingevuld. Voor zelfstandigen betekent dit een terugval in opdrachten en financiële onzekerheid. Daarnaast hebben bedrijven moeite om de juiste expertise op projectbasis binnen te halen. In een sector waar juist flexibiliteit essentieel is, werkt de DBA remmend op innovatie en groei.


Bouwprojecten kunnen hierdoor vertraging oplopen, wat niet alleen bedrijven maar ook de bredere economie schaadt. De onzekerheid die de DBA met zich meebrengt, heeft niet alleen de bouwsector geraakt maar ook andere sectoren zoals de zorg en IT.


Deze onzekerheid drukt de groei van het aantal zelfstandigen en belemmert de dynamiek op de arbeidsmarkt. Bedrijven stellen projecten uit of kiezen ervoor om dure tijdelijke krachten via uitzendbureaus in te huren, wat de kosten verhoogt.


Tegelijkertijd leidt het beleid tot een daling in productiviteit en minder werkgelegenheid voor zelfstandigen. Voor de economie als geheel betekent dit een rem op innovatie en een lagere groei, aangezien de flexibiliteit van de arbeidsmarkt afneemt.


Hoewel de Belastingdienst de handhaving van de DBA voorlopig heeft opgeschort, blijft de roep om een beter werkbare oplossing groot. Het is duidelijk dat de wetgever een balans moet vinden tussen het bestrijden van schijnzelfstandigheid en het bevorderen van economische flexibiliteit.


Bij Bouwbedrijf Mentink zijn ze goed voorbereid op de toekomst. “Je moet inspelen op de altijd maar bewegende omstandigheden, maar beter wordt het er niet op, Zegt Rob Mentink. Het is al lastig om de juiste mensen voor een klus te vinden en dat zal alleen maar toenemen door de steeds zwaarder wordende regels.”


Wat belangrijk is voor onze klanten, is dat ze tijdig met ons bekijken wat de mogelijkheden zijn. Dat betekend dat er in een vroeg stadium gerekend moet worden. Denk aan het bestellen van materialen het aanvragen van vergunningen en eventueel subsidies.


Een goede planning is van cruciaal belang voor het slagen van een opdracht. Wij kunnen u helpen met de planning en de daaruit volgende werkzaamheden.


Bouwen doe je meer dan ooit samen…